Celiakia to nie wyrok!

13 grudnia, 2014

Właśnie dowiedziałeś się, że masz alergię na gluten? Nie Ty jeden! Z alergią pokarmową zmaga się ok. 1 % polskiego społeczeństwa. Celiakia charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zawartego w zbożach. Toksyczny gluten upośledza chłonność kosmków jelitowych, co prowadzi do nieprzyjemnych objawów. Niestety, celiakia nie jest uleczalna; oznacza to, że dieta bezglutenowa będzie Ci towarzyszyć do końca życia. jednak bez obaw- nie taki diabeł straszny, jak go malują!

Szacuje się, że jedna na sto osób wykazuje symptomy celiakii lub nietolerancji glutenu. Chorzy powinni zastąpić tradycyjne wyroby mączne produktami bezglutenowymi. Symptomy alergii możemy odczuć po dwóch godzinach, ale najczęściej pojawiają się dopiero następnego dnia lub nawet po trzech dniach od spożycia danego pokarmu .Opóźnione alergie pokarmowe mogą wywołać niemal dowolne symptomy, towarzyszące chronicznym chorobom. W takich wypadkach układ odpornościowy może wykształcić agresywne reakcje na różne przeciwciała lub obce substancje w ciele, także te pochodzące z pożywienia. Na czym polega nietolerancja glutenu?

Większość białek ,w tym także gluten, zbudowanych jest z tysięcy aminokwasów, Nasz przewód pokarmowy ma za zadanie rozdzielić te tysiące aminokwasów, obecnych w pokarmie, na pojedyncze aminokwasy, które następnie trafią do krwiobiegu, by tam wbudować się w nasze własne białka. W przypadku nietolerancji glutenu enzym rozkładający białko na peptydy, noszący nazwę peptydaza DPP4, nie spełnia swojego zadania. Z powodu niewydolności lub niedostatku DPP4 niestrawiony fragment białka – peptyd – przeżywa, powodując szkodę na co najmniej dwa sposoby. Po pierwsze, niestrawiony peptyd wygląda znajomo dla systemu odpornościowego, który uaktywnienia reakcję immunologiczną przeciwko niemu, traktując go jak wirusa.

Organizm uruchamia w ten sposób złożoną reakcję obronną układu odpornościowego, ten jednak nie znajduje wirusa, którego miał zniszczyć, dokonuje zatem uszkodzenia komórek przez przeciwciała atakujące peptydy.

Drugim sposobem, na jaki niestrawione peptydy z glutenu powodują problemy, jest ich przenikanie do krwiobiegu, upodobniając się do opium oraz całej rodziny pozyskiwanych z niego narkotyków: heroiny, morfiny, kodeiny i innych półsyntetycznych substancji pochodnych. Coraz więcej lekarzy zaleca dietę bezglutenową osobom cierpiącym ,m.in. na schizofrenię czy autyzm jako środek pierwszorzędnej wagi. Wrażliwość na białko w pszenicy, życie, jęczmieniu może wywołać tak szeroki zakres dolegliwości, jak bóle głowy, zmęczenie, niepokój, depresja, wszelkie problemy związane z układem trawiennym (trudność w przybraniu na wadze, bóle brzucha, biegunki, zaparcia, obecność niestrawionego pokarmu w stolcu), zespół Sjögrena (suchych oczu), epilepsję powiązaną ze zwapnieniem mózgu, bóle migrenowe czy problemy trawienne; osteoporozę , niepłodność, komplikacje ciążowe jak poronienia, niską wagę urodzeniową niemowląt, cukrzycę, problemy z tarczycą, schizofrenię, autyzm, opryszczkowe zapalenie skóry.

Warto, zatem przekonać się do diety bezglutenowej, zwłaszcza wtedy, kiedy powszechnie dostępne są bezglutenowe produkty, do złudzenia przypominające i smakujące jak ich glutenowe odpowiedniki.

W naszej ofercie znajdziesz produkty bezglutenowe:

  • pieczywo bezglutenowe,
  • mąki bezglutenowe,
  • słodycze bezglutenowe,
  • przekąski bezglutenowe,
  • makarony bezglutenowe.

Na zdrowie!

Posted in Aktualności.